Alex Kolman

In mijn eigen praktijk waarin ik de laatste jaren 3 a 4 dagdelen per week werkzaam ben (woensdagmiddag en vrijdag), behandel ik voornamelijk jongeren (scholieren en studenten) en volwassenen. De laatste jaren behandel ik ook steeds meer ouderen met psychische problematiek. Op verzoek van de samenwerkende collega’s verricht ik ook nadere diagnostiek bij jongere kinderen; eventueel behandel ik hen ook met medicatie.
Door mijn beperkte aanwezigheid en bereikbaarheid kan ik in mijn praktijk niet de juiste behandeling bieden aan mensen die regelmatig in crisis zijn. Mensen met ernstig ontregelende verslavingsproblematiek en agressie en ook mensen met ernstige eetstoornissen kan ik geen goede behandeling bieden. Maar voor bijna alle overige psychische problemen kun je bij mij terecht. Ik heb ook ruime ervaring met mensen die problemen hebben in het Autisme Spectrum en met genderdysforie. Ik werk vaak en graag samen met collega psychotherapeuten en gezinstherapeuten.


Opleiding en ervaring

Sinds mijn afronding tot psychiater in 1993 heb ik steeds een kleine eigen praktijk gehad naast mijn grote aanstelling bij diverse GGZ-instellingen (tegenwoordig bij Lucertis, kinder- en jeugdpsychiatrie, onder andere bij Transvisie Zorg Jeugd). Mijn opleiding heb ik in het AMC gedaan; daarbij werd naast de klinische psychiatrie altijd veel nadruk gelegd op het verwerven van psychotherapeutische kennis en vaardigheden. Ook later bij mijn specialisatie in de kinder- en jeugdpsychiatrie was daar veel aandacht voor. Mijn hoofdrichtingen daarbij zijn de psychodynamische en gezinstherapeutische behandelvormen geweest. Maar natuurlijk heb ik mij daarnaast ook bekwaamd in gedrags- en leertherapeutische principes en technieken. Ik heb jaren gewerkt als beleidspsychiater op de jeugdafdelingen van twee grote GGZ instellingen in Amsterdam. In die functie was ik o.a. betrokken bij de Amsterdamse zedenzaak als coördinator van de psychiatrische zorg. Ook als vrijgevestigde heb ik mij jarenlang ingezet voor goede psychische zorg voor de Amsterdamse jeugd en gezinnen.
Door het volgen van studiedagen en congressen bekwaam ik mij verder in het vak. Naast mijn werk ben ik altijd actief geweest in de Vereniging voor Kinder- en jeugdpsychotherapie (bestuursfuncties en voorzitter van de redactie van het Tijdschrift Kinder- en Jeugd Psychotherapie).